2017. okt 03.

Pergető Leckék 1.

írta: Pocsai István
Pergető Leckék 1.

Az Albright kötés

Lehet kicsit nehézkes, de egy nagyon jó megoldás, mikor csatlakoztatni akarunk egy fluo és egy fonott zsinórt egymáshoz! Fontos tisztáznunk, mikor van szükségünk erre a kötésre. Minden olyan horgászatnál, mikor használunk fluo előkét!

Jómagam a plasztikos süllőzésnél használok elsősorban ilyen előkét. Nemcsak azért, hogy könnyebb legyen becsapni a ragadozókat, hanem azért is, hogy megvédjem a zsinóromat az éles sziklák és kagylók okozta sérülésektől. El kellhet még ultralight pergetésnél, vagy akár balinozásnál is, főleg mikor finnyásan esznek.  

 032.jpg

Egy ilyen előkekötésnél két fontos elvárásom van: Először is, minél nagyobb teherbírású maradjon a zsinór, másrészt minél simább, „hajlékonyabb” legyen a csomó, mely dobásnál lesz fontos. Hisz, ha folyamatosan beleakad a gyűrűkbe dobásnál, az nem csak a dobástávolságot fogja drasztikusan lecsökkenteni, de magát a gyűrűt is tönkre teszi. Az Albright csomó tökéletesen egyesíti ezt a két tulajdonságot. Egy hátránya van ennek a kötésnek: Jeges újjal nehézkes a megkötése.

nevtelen-1_1.jpg

 

 

1. Először létrehozunk egy hurkot a fluo zsinóron (fekete). Aztán, keresztüldugjuk a fonott zsinórt (fehér).

albright-knot_1.jpg

2. Ezután elkezdünk hurkokat képezni, legalább nyolcat. Ha túl kevésszer tekerjük körbe, akkor előfordulhat, hogy kicsúszik a kötésünk!

albright-knot_2.jpg

3. Ha ez sikerült, akkor a fonott zsinór végét dugjuk át a fluo végén keletkezett hurkon. Fontos! Figyeljük meg a rajzon, hol kell visszadugni a zsinórt.

albright-knot_3.jpg

4. Most kell megnedvesíteni a zsinórokat! Figyeljünk arra, hogy lassan és egyszerre húzzuk meg a zsinórokat.

albright-knot_4_1.jpg

5. Ha minden jól sikerült, akkor megcsodálhatjuk az első Albright csomónkat. Gratulálok!

 

 albright-knot_5.jpg

dsc_1694.jpg

Szólj hozzá

süllő csuka pergetés balin plasztikcsali wobbler gumihal balinozás ultralight pergetés kősüllő jigfej pergetőmánia téli pergetés téli gumizás éjszakai pergetés pergetőbot pergetőorsó pergetőzsinór plasztikcsalik ul pergetés pergető leckék pergető akadémia pergetés kezdőknek