2017. nov 04.

Pergető Leckék 2.

írta: Pocsai István
Pergető Leckék 2.

Körforgós alapismeretek

 Egy olyan klasszikus csaliról fogok most írni, mellyel a jelenkorban nem „divat” dobálni, mégis minden versenyhorgász dobozában megtalálható.

Nem véletlen ez, hisz egy olyan univerzális csaliról beszélünk, amellyel minden ragadozót be lehet csapni, legyen az egy sebes pisztráng, vagy egy szép mintázatú csuka.Kezdő pergetőként sokat használtam, de versenyeken is sokszor adott értékes pontokat. Ami jó hír, hogy itt nincsenek akkora különbségek a modellek közt, mint a wobblereknél, hisz itt mind azonos elv alapján dolgozik.

030.jpg

A boltokban hatalmas választékban lehet kapni, de vajon melyik a jó köztük és melyiket mikor érdemes használni? Ebben a cikkben egy alapot szeretnék adni a kezdő horgászoknak és megosztani velük a saját tapasztalataimat.   

Miből áll!

Ezek a villantók egy tengelyből, egy csapágyból, egy pengéből, különböző nagyságú fém, vagy műanyag gyöngyökből, súlyokból és egy hármas, vagy egyes horogból áll.

dsc_1926_masolat.jpg

1. Egy tengelynek a legfontosabb ismérve, hogy tökéletesen egyenes legyen. Ellenkező esetben nem fog megfelelően mozogni, pörögni a penge. Arról nem beszélve, hogy a sérült tengely nagyban befolyásolja a zsinór csavarodását is. Egy jó minőségű tengely legyen rugalmas és kisebb fizikai hatás ellenére se deformálódjon. Ha mégis bekövetkezik, megpróbálhatjuk visszaegyengetni, de valószínűleg már nem lesz az igazi.

2. A csapágy egy „U” alakú fém, melyen a penge helyezkedik el. Fontos, hogy ez a kis fém ellenállás nélkül tudjon mozogni a tengelyen, hisz akkor lesz a penge mozgása tökéletes. Vannak olyan csalik melyeken nincs ilyen csapágy. Olyankor a penge közvetlen a tengelyen helyezkedik el. ( Pl.: Mepps XD)

dsc_1921.jpg

3. A penge, vagy levél formája lehet hosszúkás, kerek, kisebb, nagyobb, egy illetve kettő darab (tandem). Ez határozza meg, hogy hol tudjuk használni, illetve azt is mekkora amplitúdója lesz a csalinak. A jó penge enyhén domború! A legtöbb gyártó megadja a körforgók méretét egy számmal. Itt a számozás sokkal logikusabb, mint a horogméreteknél: minél kisebb a szám, annál kisebb a penge. Ez könnyen megjegyezhető!

4. A különböző súlyok, gyöngyök elsősorban a csali súlyát fogják meghatározni. Ez is egy fontos tényező, hisz ettől is függ, milyen mélyen tudjuk húzni, illetve milyen távolságba tudjuk eldobni a csalit.

5. Végül pedig a horog maradt, mely lehet egyes és hármas. Az egyes horgokat általában a puha szájú halaknál érdemes használni, mint a domolykó, pisztráng, míg a hármas horgokat a keményebb, csontosabb halaknál vetjük be, mint a csuka.

dsc_1925.jpg

Az alapok!

Kezdő horgászoknak érdemes pár alapszabályt betartania, hogy sikeresek lehessenek ilyen csalikkal. Először is meg kell tanulni megérezni a villantó rezonanciáját. Erre a legjobb, ha beszerzünk egy kettesnagyságú körforgót (ajánlom a Mepps Agliát). Ezekkel a nagyságú csalikkal könnyen megtanulhatjuk megérezni a megfelelő mozgást. Próbáljuk meg lassan, közepesen és gyorsan húzni és koncentráljunk a vibrációk közti különbségekre. A színekkel ne foglalkozzunk még! Ezután próbáljuk meg különböző vízrétegekbe húzni a csalit. Tanuljuk meg szabályozni, irányítani a csali mozgását és fenntartani a megfelelő vibrációt. Ha már mindezt tökéletesítettük, szerezzünk be ugyanebből a villantóból kisebbet-nagyobbat és érezni fogjuk a csalik közti különbséget.

Következő fontos szempont a penge nagysága és formája. Általánosságban elmondható, hogy a kerekebb formákat álló és lassan áramló vizekben használjuk, míg a gyors vizekben a vékonyabb, fűzfa levélformák az előnyösebbek. Persze ez nem arany szabály, sőt! Magam is előszeretettel használom például az Agliát a Tiszán sikeresen. Az is elmondható általánosságban, hogy a kisebb nagyságú villantókat a vízfelszín közelében, míg a nagyobbakat a mélyebb régiókban alkalmazzuk.

047.jpg

A szín sem hanyagolható el! Az ezüstszín reggel, vagy borult időben alkalmas, míg az arany a nap közepén lehet megfelelő. A bronz zavaros vízben lehet nyerő, a fekete pedig kristálytiszta, vagy ragyogó napsütésben lehet ideális. Természetesen itt is érdemes mindig variálni és áthágni a szabályokat! A lényeg, hogy próbáljunk ki minél több szituációt.

Kezdésnek úgy gondolom ennyi információ elegendő ahhoz, hogy kipróbáljuk a körforgó adta lehetőségeket. Természetesen lesz majd folytatása, ahol bemutatok pár trükköt, hogy még sikeresebbek legyünk ezekkel a csalikkal.

Görbüljön mindenkinek!

 

 

Szólj hozzá

csuka horgászat peca pergetés balin körforgó balinozás mepps csuka pergetés pergetőmánia pergető leckék pergető akadémia pergetés kezdőknek aglia